Friday, July 10, 2009

La ilaha ilallah...masuk syurga


Kalau sudah MUDAH masuk syurga mengapa enggan! Mahukah Anda menempuh jalan ke syurga? pasti anda menjawab Ya! Tetapi…”. Selanjutnya anda akan memberikan bermacam alasan, “Saya sangat sibuk dengan pekerjaan saya, sehingga tidak mungkin untuk memfokuskan banyak masa untuk beribadah…” “Tetapi saya merasa tidak mampu mengerjakan solat malam sebelas rakaat…” “Tetapi saya tidak mampu mengkhatamkan Al-Quran dalam sebulan, apalagi setengah bulan, apalagi seminggu…”

"Siapa yang mengucapkan tiada Tuhan yang layak disembah selain Allah dan Nabi Muhammad saw itu pesuruh Allah dengan jujur dari lubuk hatinya, maka Allah mengharamkannya masuk neraka" (hr Bukhari).

Jadi, hormatilah hidup ini yang Allah beri kepada kita untuk menyembahNya. Agar kita menjadi seperti Allah nyatakan "...Allah redha terhadap mereka dan mereka pun redha kepadaNya. Yang demikian itu adalah (balasan) bagi orang yang takut kepada Tuhannya. (al-Bayyinah-8)

Keindahan syurga adalah keindahan yang sejati, alami dan kekal abadi. Tak tergapai oleh akal, walau dikhayal oleh pangkhayal profesional sekalipun.

" Mereka dikelilingi oleh anak-anak muda yang tetap muda.." (al-Waqiah-17) " dan Kami jadikan mereka gadis-gadis yang sentiasa dara..." (al-Waqiah-36)

Mengapa ku bercinta dengan kehidupan yang sebentar
Mengapa hati ini terpaut pada yang diciptakan
Sedangkan perjuangan merebut cinta Tuhan
Lebih suci dan utama...

(Sebahagian lirik lagu group Al Wadi)


Aduhh... sedap lagu ni.... teringat! teringat!