Saturday, March 13, 2010

Dekatnya Kematian...

Syurga merupakan tempat yang penuh dengan kenikmatan dan kebahagiaan yang tak dapat dibayangkan oleh mata. Watak sebenar manusia, ia takkan mahu berkorban jika tiada harapan balasan yang diperolehinya. Untuk itu, berharap syurga dan terhindar dari neraka, boleh menjadi pemicu tegarnya keimanan.
Bahkan, untuk mempertahankan ketegaran iman para sahabatnya, Nabi saw sering mengingatkan mereka dengan kenikmatan syurga. Ketika mengetahui siksaan yang dialami oleh keluarga Ammar bin Yasir, beliau mengatakan, ”Bersabarlah wahai keluarga Yasir, tempat kamu semua nanti di syurga.”
Sebaliknya, ketika mengingat dahsyatnya azab dari Allah, akan menyedarkan manusia bahwa seberat apa pun ujian di muka bumi ini tidaklah seberat jika dibandingkan dengan azab di akhirat kelak. Allah menggambarkan salah satu bentuk dahsyatnya siksaan di neraka dengan firman-Nya,

Setiap kali matang (hancur) kulit-kulit mereka (penghuni neraka jahanam), Kami ganti dengan kulit-kulit yang baru agar mereka merasakan siksaan,” (QS an-Nisa: 56).