Monday, November 9, 2009

“Menyukat Solat Diri” buku pilihan Kedai Buku Popular


Menyukat ialah menimbang. Ia mungkin seerti juga dengan kegiatan mengukur atau menghisab. Apabila disebut menyukat solat bermakna buku ini cuba memberi fokus khusus kepada sebarang gerak kerja tumpuan yang berkaitan dengan mengukur kekesanan solat yang ditimbang di dua piring neraca di dasar hati.

Solat yang kacau adalah punca kepada segala kecelaruan. Tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa solat yang tidak patuh kepada sukatan sudu camca yang dipandu oleh pesanan wahyu akan menjauhkan diri dari mendekati dzat-Nya dari hari ke hari.

Info: Buku ini terbitan Kemilau Publika Sdn Bhd. Sila lawati www.kemilau.com.my tuk maklumat lanjut.

Nota: Kedai Buku Popular; selalunya kita kurang ambil perhatian kerna kedai buku ini agak keCINAan sedikit. Mana tidaknya, majoriti buku adalah buku bahasa Cina. Itu dulu! kini Popular Bookstore udah lain. Buku-buku melayu, agama senang didapati di sini. Harap teman-teman peminat buku silalah jelajah kedai buku popular berhampiran.

Jakarta; Ada Indonesia Bookfair 2009


Sesuai dengan populasi rakyat yang ramai, begitulah kemacetan pesta buku Indonesia 2009 yang berlangsung di Jakarta Convention Centre, bermula 4-8 Nov. 2009. Suasana seperti diduga, sesak! Tapi kali ini penerbit buku Islam agak kurang menyertai. Ini menyukarkan kami penerbit-penerbit buku Malaysia untuk berdagang buku. Tidak banyak pilihan.

Walau apa pun, buku baru tetap ada. Menarik. Ada juga yang di bawa balik ke Malaysia untuk terbitan. Saya sempat bertemu dengan beberapa penerbit di sana. Respon bapak-bapak penerbit Indon agak menyenangkan, baik dan mudah.