Wednesday, January 27, 2010

Zaman berzaman...

Bersama band; selepas menerima platinum sebagai finalis "Battle of the band Selangor" tahun 1990. dari kiri, Johari, Suhaimi, Rosli & Masri

“dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji. Dan jalan yang buruk.” (Surah al-Isra’ ayat 32)

Zaman remaja adalah sebahagiaan dari kegilaan. Saya merasai gila itu. Muzik rock adalah gila. Saya antaranya suatu ketika dahulu (zaman persekolahan). Tetapi, saya di sendal dalam fikiran; bila sudah rock jangan ada makwe (teman wanita) ia akan jadikan jiwa rock kita tumpul. Maka, saya amalkannya, memang tidak pernah bercinta atau berpacaran akibat dari dokrin itu. (nak jadi mat rock tulen lah katakan). Sehinggalah saya bertemu jodoh. Emmm… mungkin juga sebab saya tak hensem..he he.. takdak yang mahu..huhu. atau memang tak pandai langsung bab teman wanita. Memang ada yang bagi surat; nak berkawan katanya. Saya tak layan. (harap saya dapat dikategorikan sebagai lelaki di bawah naung Allah). Ada baiknya juga jiwa rock yang sebegini, ia dapat mengelak daripada hampir unsur zina.

Perform kat Kompleks PKNS Shah Alam, sekitar tahun 1990.(Saya selaku drummer; biasalah tersorok kat belakang tu..tawaduk)

Muzik bagi saya (ini cara fikir zaman dulu) adalah sebahagian kehidupan. Tanpa muzik hidup sunyi dan kosong. Kini saya sudah buang rasa itu ke sungai Kelang, ia hanyut entah ke mana. Nabi kita yang agung; Muhammad SAW mengajar, bukan itu cara hidup. Ulanglah selawat ke atasnya berkali-kali. Sesudah mengetahui ada darjat di syurga, buatlah amalan yang meninggikan darjat kita semua. Dan tinggalkanlah perkara yang tiada berkait dengan kita. Tulus dalam hidup adalah fundamental!

Zaman berzaman untuk kita semat rasa risau terhadap umat.


Siri BELAJAR ROMANTIS

Tiga Baik dan Tiga Buruk

Rasulullah pernah menjelaskan beberapa faktor menyemai kebahagiaan dalam rumah tangga terutama bagi suami.Antaranya adalah kehadiran wanita solehah di dalam rumah

Ada tiga perkara yang mampu membawa ke gerbang kebahagiaan dan tiga perkara lain mendorong ke arah kesengsaraan. Adapun kunci kebahagiaan: Isteri yang menarik hati, apabila ditinggalkan memberi rasa selamat akan kesuciannya dan keselamatan harta benda suaminya, binatang tunggangan, boleh menghantarkan ke rumah rakan-rakan dengan sebaik-baiknya dan rumah yang luas yang banyak penghuninya. Sementara tiga perkara yang menyengsarakan: Isteri yang menyusahkan suami dengan kata-katanya yang jahat, membuat perkara yang tidak baik apabila ditinggalkan sama ada kesucian dirinya mahupun keselamatan harta benda suaminya, binatang tunggangan yang sulit menghantarkan kita ke rumah saudara-saudara seiman dan rumah yang sempit yang sedikit penghuninya.”

(Diriwayatkan oleh Ibnu Hibban, II: 175, juga oleh al-Hakim dalam al-Mustadrak. Beliau berkomentar, “Sanadnya sahih berdasarkan sistem periwayatan al-Bukhari dan Muslim.”)

Wanita yang solehah adalah wanita yang baik kepada sesiapapun yang ada di sekelilingnya dan menjadi sumber inspirasi bagi bermacam-macam kebajikan di alam sekitarnya serta lingkungannya, juga memberinya insiprasi agar sentiasa mempertahankan kesolehannya. Itulah sumber kebahagiaan sejati.

bersambung....